Haugesund ligger sentralt plassert i området der Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Den sjarmerende byen har et idyllisk beliggende sentrum ved Smedasundet, hvor du finner kulturopplevelser, gode restauranter og et mangfold av shoppingmuligheter innen gåavstand.
Opplevelser
Vandring i byens opprinnelse
Utviklingen av Haugesund startet ved Smedasundet under sildefisket fra midten av 1800-tallet. Mange som tok del i sildefisket, slo seg etter hvert ned ved sundet og kombinerte fisket med salting av sild. Rute- og fraktebåttrafikken ble etter hvert betydelig, og Smedasundet ble byens hovedpulsåre med kontorer og butikker med skipsekspeditører, eksportører og redere langs Indre kai. Bebyggelsen i Haugesund bærer i dag preg av sin opprinnelse som fiskerisentrum - da særlig byggene på begge sider av Smedasundet. På en vandring langs sundet, vil du få et godt innblikk i den historiske utviklingen til «sildabyen».
Et pulserende sentrum. Haugesund har flere anerkjente nisjebutikker som er en opplevelse å besøke. Her finner du noe for enhver smak enten du er interessert i interiør, mote, eller elsker å jakte skatter i særegne butikker. I tillegg kan du oppleve lokal glasskunst hos Formbar Glassverksted, i et kombinert verksted og utsalg i Haugesund sentrum. Langs Smedasundet finner du flere restauranter og barer.
Norges peneste rådhus. Det rosa og kunstnerisk rikt utsmykkede rådhuset, ble i 2010 kåret til Norges peneste rådhus. Rådhusplassen huser årlig ulike arrangementer. Like ved ligger Festiviteten - byens kulturelle storstue som byr på lokale og riksdekkende produksjoner.
Haugesund på utstilling
På Friluftsmuseet Dokken på Hasseløy kan du få et godt innblikk i hvordan bo- og arbeidsforholdene var i Haugesund under sildefisket fra 1850 til 1950. Utstillingen «Byen som gikk i land» ved Karmsund Folkemuseum illustrerer byens historie. På naboøya til Hasseløy, Vibrandsøy, finner du Haugesund kommune sin dagsturhytte «Varøy», for å komme ut hit må du ta Røværbåten.
Majestetisk riksmonument Haraldshaugen
Lokalt kjent som Haraldsstøtta, er Norges riksmonument. Det ble reist i 1872 til minne om Harald Hårfagre og hans samling av Norge til ett rike. Like ved finner du Krosshaugen, med et steinkors fra den første kristne tid i Norge, ca. år 1000. Haraldshaugen er en del av den populære turstien Kyststien. Langs Kyststien passerer du i tillegg Kvalen fyr og møter på villsau som er med på å holde kulturlandskapet ved like. Fortsetter du på turen kan du besøke utstillingen «The rising Tide» av Jason deCaires Taylor i Kvalsvik. Du finner også gode turmuligheter i Djupadalen og i Haraldsvang.
Foto: Lachlan Gowen
Røvær – den gjestfrie øya Øya med ca 80 fastboende som ligger kun en 25 minutters båttur fra sentrum. Her kan man oppleve et levende og bilfritt øysamfunn hvor gjestfrihet står høyt i fokus. På Røvær kan man la skuldrene senke seg og nyte livet i et roligere tempo. På øya fins det nærbutikk, bedehus, havbrukssenter, sjøhus med sommerkafé som serverer verdens beste komler og et flott kulturhotell. På Røvær Havbrukssenter får du vite mer om havnasjonen Norge, og hvordan vi har utviklet oss til å bli en verdensledende produsent av laks. Midt på øya kan du etter avtale også besøke Hiltahuset – øyas eldste hus og museum. Huset inneholder blant annet en utstilling om Røvær-ulykken som fant sted i 1899, hvor 30 av øyas daværende 130 innbyggere omkom i et skipsforlis.
Det skjer
Haugesund er en by med et rikt kulturliv året rundt. Kulturtilbudet spenner seg fra show, stand-up, konserter, teater, idrett til kunstutstillinger og arrangement med mat og drikke i fokus. Årlig arrangeres det også en rekke festivaler, med Sildajazz og Den Norske Filmfestivalen i Haugesund som de største og mest kjente.
Turistinformasjon
Haraldsgata 131, 5527 Haugesund Tlf: 52 01 08 30 E-post: info@visithaugesund.no www.visithaugesund.no
Comments